mandag den 23. juni 2014

Begavelse er medfødt


Der er så mange misforståelser, manglende viden og myter når det gælder de højere begavede børn.

Jeg ved ikke hvordan man skal komme ud over dem, eller gøre omgivelserne klogere, så de begavede børn også får lov at trives.

Denne blog er kommet i stand for, at jeg hver gang jeg møder folk med manglende viden, eller mærkelige kommentarer, kan rette op på dem her.



Hvordan er det som forældre til et højt begavet barn, at blive mødt med, at andre ikke ser barnet sådan, eller slet ikke tror på at det kan være højt begavet, måske fordi der er andre problemer, der gør at man ikke indlære som andre. Hvordan er det for barnet ikke at blive set som begavet, når barnet er det? 

Højere begavede børn har en anderledes opbygget hjerne, og de indlære ofte på en anden mere bagvendt måde end flertallet.

Hverken lærere eller skole materiale er gearet til dette. Nogle af børnene kan også være ordblinde, eller have høre forstyrrelser. Dette kan vanskeliggøre deres indlæring så det bliver endnu sværere at se barnet som klogt.

Barnet kan være mere eller mindre sat til selv at forvalte sin skolegang, undervisningen kan være uforståelig. Som at sidde til rusiske forelæsninger, og forsøge at fange lidt viden i ny og næ. Men kloge bliver de altså ikke af denne tilgang. Dette underbygger bare endnu mere lærerens ide om at barnet ikke er højere begavet. Så kan man selvfølgelig give lettere materiale, eller lade barnet dumpe til endnu et år på uforståeligt rusisk.

Vi taler PISA undersøgeler som aldrig før, vi ligger lavet og der laves ny skolereform. Man laver flere nationaltest, man stresser børnene til at yde mere. Men hvorfor ikke bruge de kloge hoveder til noget fornuftigt? Hvorfor hægter man dem af allerede i indskolingen, til stor mistrivsel for barnet?


En sætning fra forleden rumsterer stadig.


"Nåh dit barn har potentiale til at blive højere begavet". Det var nærmest en konstatering.

Her må jeg så korrigere.

Mit barn ER ALLEREDE højere begavet, men har potentiale til at kunne bruge det til noget, hvis ellers mit barn blev undervist som behørigt.

Højere begavet er ikke noget man har potentale til, det er noget man ER født som.

Lad begavede børn få lov at sprede deres vinger fuldt ud. Lad dem flyve som de er født til.


Rådgivning? Benyt venligst kontakt formularen

Rådgivning? Benyt venligst kontakt formularen

Kontaktformular

Navn

Mail *

Meddelelse *